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Information session:  
Questions and answers 
ECHA organised an information session on How to submit a CLH dossier on 26 May 2021. The session presented the practical guide that gives advice to 
dossier submitters on what to check before submitting the CLH dossier with the aim of reducing the number of dossiers for which an update is needed.    

This document compiles the questions and answers from the information session. Minor editorial changes have been made to correct spelling mistakes 
and similar questions have been combined into one. The document will not be updated. 

For the most up-to-date advice on this topic, contact us or refer to our support material. 

 
Question Answer 

ANNEX 
 

What is the use of the annex to the CLH report in ECHA? If the CLH 
report is a stand-alone document, is it really necessary? 

The annex 1 was developed to facilitate using extracts from DARs, CARs 
and similar. If sufficient information is available in the report itself the 
annex is not needed. 

APPLICATION FORM 
 

It is mandatory to fill the application form of “Submission of an intention 
or a proposal for harmonized classification and labelling (CLH) of a 
substance, in accordance with the CLP Regulation (EC) 1272/2008” via 
ECHA? 

It is not mandatory to submit an intention, but it is highly appreciated 
and informative for Stakeholders and Interested Parties. 

  

https://echa.europa.eu/-/how-to-submit-a-clh-dossier
https://echa.europa.eu/documents/10162/13655/how_to_submit_clh_dossier_en.pdf/a715300e-c40e-b181-e1c2-7dc851eb7b62
https://echa.europa.eu/contact
https://echa.europa.eu/support
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Question Answer 

BIOCIDES 
 

The template to be used when submitting at the same time a biocidal 
active substance AR and a CLH is the same as for the AR? 

The template is the combined CAR-CLH report template. For the CLH, a 
second cover page of the template must be used, and non-relevant parts 
deleted. The template guides the user through which sections and parts 
are not relevant for a CLH dossier and should be deleted. This means that 
from one template, two separate reports can be created, a biocides draft 
assessment report/CAR and a CLH report. 

DATA PROTECTION 
 

I would like to ask how to handle the data protection, if there are more 
applicants for the same active substance CLH dossier. It should be 
combined report prepared and so data from both applicants to be used. 
How should be data protection kept between those applicants for the 
same report?  

The  MSCA submitting the CLH dossier can insert information considered 
confidential by the applicants in the specific confidential Annex. The 
confidential Annex shall not be shared with the applicants. 

In case of unpublished report that is important to classify for an hazard 
class how can we report the data? The data are considered protected or 
we can use them as Competent Authority?  

We understand you refer to the study results and study summaries to be 
reported in the CLH dossier.  These are to be considered separately from 
the names of authors of the study, which constitute personal data under 
the  GDPR and Regulation (EU) 2018/1725, and should be anonymised in 
the non confidential version of the CLH report, but included in the 
confidential version of the CLH report, unless the study is published. 
 
The CLH report should contain sufficient amount of details on all studies 
(both negative and positive results) to allow their independent 
assessment by RAC for the hazard class.  Confidential studies can be 
submitted in a separate confidential annex. The MSCA shall carry out an 
assessment of the confidentiality of the information reported in light of 
the criteria established in Article 119 of the REACH Regulation. This is 
without prejudice to the specific protection periods applicable to the data 
submitted for the purpose of registration (see Article 10 and 
Article  25(3) of the REACH Regulation) or the Biocidal Product Regulation 
(see Article 59 and 60 of the BPR). 

In the combined DAR/RAR-CLH template V1, EFSA does not anonymized  
the name of authors of vertebrate studies, how it should be proceed if V1 
will be send to ECHA? 

EFSA anonymises the authors' name of non-publicly available studies in 
the first instance upon request from the Applicant(s) of PPP approval. If 
the Applicant(s) do not require this, it's up to the CLH dossier DS (usually 
the RMS of PPP dossier) to anonymise authors' name. This is checked at 
the accordance check. 
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Question Answer 

Must references be named as (Unnamed, year) in the CLH dossier when 
they are not given in the ECHA dissemination site and only available in 
the Chemical Safety Reports in the REACH registrations? Or is it OK to 
give the name? This relates to unpublished references.  

The name of the author of unpublished studies must be anonymised in 
the non confidential version of the CLH report, but included in the 
confidential version of the CLH report.  The year of the study does not 
constitute personal data and therefore should be made publicly available. 

EFSA DAR/RAR 
 

Due to an EFSA DAR/RAR is done, and a new harmonized classification 
will be proposed, is necessary to perform a CLH with the proper template 
or it is enough with the V1 of the EFSA DAR/RAR? 

For the submission of  a CLH report, it is mandatory to use one of the 
templates available, which are CLH , CLH-PPP (combined Volume 1) or 
CLH-BPR (combined). 

HCD (Historical control data) 
 

Does ECHA request HCD for ai renewals, for studies previously peer 
reviewed at initial approval, where the HCD were not requested before? 

ECHA does not request HCD , however classification is based on all 
available data and HCD are part of it. 

How strictly should the 5 year interval be interpreted. 2.5 years on each 
side of the study or more flexible? 

For new studies, the 5 years can only be prior to the study, while for 
older studies the interval could be interpreted as 2.5 years before and 
after. 

Would you please indicates how the nominal 5y period relates to the 
number of study carried out at a facility in that interval vs the rarity of 
incidence ? i.e. For rare tumours there could not be sufficient power to be 
able to assess using a 5y only period.  

The CLP guidance states that HCD should be considered on a case by 
case and with assessment of relevance and appropriateness. Therefore if 
a larger time interval is needed, e.g. for rare tumours, and if it can be 
demonstrated that a larger interval is still relevant and appropriate, a 
larger interval may be accepted. It is necessary to provide sufficient 
information to allow RAC to come to an independent conclusion about the 
appropriateness and relevance of the HCD. 

IMPURITY 
 

It should be included all the available information about the impurity in 
the CLH or in the Vol. 1 DAR/RAR.  

You should first carefully check the generic or specific concentration limits 
for ensuring if the impurity has an impact on the classification of the 
substance. If you conclude that the impurity has no impact you can 
report information on its identity and concentration level in a confidential 
annex to the report. 

If an impurity affects the classification and the DS claims for 
confidentiality, is it enough to place this information in the confidential 
version of the CLH dossier? 

If  the impurity affects the classification of a substance, the impurity 
cannot be kept confidential.  
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Question Answer 

If there is an impurity that is less than 10% in the substance/PPP, and 
this impurity in not in current Annex VI of CLP and does not influence in 
the test material classification. , but, this impurity by itself, in a 
concentration of 100% is deemed as either CMR or a respiratory 
sensitizer. 

You should first carefully check the generic or specific concentration limits 
for ensuring if the impurity has an impact on the classification of the 
substance. If you conclude that the impurity has no impact you can 
report information on its identity and concentration level in a confidential 
annex to the report. 

OECD toolbox 
 

Do you consider it necessary to use the information from searches in the 
OECD toolbox for retrieving information not available in the registration? 
This can add to the info in sources as Pubmed etc. but is not usually used 

All relevant information for the assessment of the substance can and 
should be used in the dossier preparation. OECD Toolbox can provide 
alerts for hazard classes that can be relevant for the assessment. 

PPP 
 

Data on classification from RAR's on pesticides and RAC adopted opinions 
are not correlated. Example: metiram, metalaxyl-M, dithianon, 
famoxadone. The new classifications are not included in these Reports, in 
favour of the Applicants. Case of those which have an updated renewal 
data time.  

PPP approval and Classification of chemicals are two distinct processes 
(under two different pieces of legislation) with different timelines. It could 
happen that the approval/renewal of a PPP ends before the classification 
process, and that the classification of the substance in the two are 
different. However, the classification legally binding is the one coming out 
from the CLH process. 

Do you find many incidences where papers are discounted in an 
assessment according to EFSA public literature guidance for PPP that the 
RAC later include and deem relevant? 

It should be noted that the PPP and CLH processes differ in their 
assessments and so the use of the data may also be different. lit.  
The PPP process includes the possibility to request the generation of 
new/further data/studies . However, in the CLH process, there is no 
possibility to request further/new  data. Thus the CLH process has to 
work with the available data even if the quality is lower than would be 
desired. 
 
It is also the case that the needs are different: for instance a study may 
be good enough to conclude that there is a hazard, but not sufficient for 
risk assessment. In addition, "no classification based on 
lacking/inconclusive data" is not a desired outcome for PPPs. We do not 
regularly assess if studies in a CLH dossier are in accordance with the 
EFSA guidance, so we cannot answer how many cases. 

For PPP substances, can you confirm that it will be ensured that the 
combined volume 1 will either set up such that no redaction of personal 
data will be required or that redaction will be done after potentially 
required amendments (as result of the accordance check) by the 
submitting MS CA? 

EFSA will do the sanitisation of the whole dossier, including the CLH part. 
We are not in a position to be more specific on that process in the Q&A 
session. More information is available on the EFSA website 
https://www.efsa.europa.eu/en/applications/pesticides. 

  

https://www.efsa.europa.eu/en/applications/pesticides
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Question Answer 

For PPPs, the joint assessment report (DAR/RAR-CLH) template is for the 
evaluation and submission by the CA to EFSA and ECHA. But is there 
guidance/ templates available for applicants submitting PPP dossiers and 
how to present the CLH data in the dossier? 

There is guidance for the CLH process on the ECHA website (links in the 
Practical Guide); in particular the “Guidance on the Application on CLP 
criteria” should be considered in drafting Volume 1 of DAR/RAR including 
all required information and comparison with classification criteria. 
Guidance for the PPP process is available on the EU Commission 
https://ec.europa.eu/food/plants/pesticides/approval-active-
substances/guidelines-active-substances-and-plant-protection_en 

For PPPs, the joint assessment report (DAR/RAR-CLH) template is for the 
evaluation and submission by the CA to EFSA and ECHA. But is there 
guidance/ templates available for applicants submitting PPP dossiers and 
how to present the CLH data in the dossier? 

Link to the template is included in the Practical Guide under discussion. 

PPP AIR Submission with IUCLID: is there a specific place/section for the 
CLH dossier? 

In the template for both PPP approval and CLH, Volume 1 is the 
document used for both processes. 

With regard to PPP it appears that a combined AR-CLH report can include 
information and study requests to be discussed and concluded by EFSA. 
Is RAC asked for an opinion before all requested information, which is 
also relevant for classification, is submitted? 

PPP approval/renewal and Classification of chemicals are two distinct 
processes, (under two different pieces of legislation) with different 
timelines, running independently. The RAC opinion is the product of the 
CLH process, and is based on all available data at the time of submission; 
if the CLH process ends before the PPP approval/renewal process, the 
resulting classification is reported in the corresponding DAR/RAR. 

Would presubmission dossier questions and answers be possible in any 
way as we do already with PPP? Even if it’s written procedure only? 

As dossier submitter you are most welcome to discuss the dossier with 
ECHA prior to submission. However, sending such questions to RAC is not 
foreseen. 

In addition to my previous question: Is there already an agreed process 
between MS and ECHA for the setup or redaction of the combined volume 
1? 

Please see response to previous question. 

RAC 
 

By when will the rapporteur be nominated to participate to working 
group?  

The rapporteur(s) for a CLH dossier is nominated in RAC Plenary (closed 
session) usually up to 1 year in advance. The names are disclosed to 
Stakeholders when the first draft opinion is uploaded to S-CIRCABC and 
are available publicly after the RAC opinion is published. 

Can you please confirm that how many people from Industry can attend 
plenary and working groups meeting ? Could it be with someone from 
regulatory affairs plus one toxicologist expert ? thank you 

As per the rule of participation, one person per accredited stakeholders 
(up to half the number of RAC members) can participate and can bring 
one expert per agenda item. 
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Question Answer 

How do you deal with confidential information in open RAC meetings? All participants in RAC have signed a confidentiality agreement, however, 
as RAC discusses only the study results that have been made available on 
the ECHA website during the consultation, it is unlikely that confidential 
information is discussed. 

Will the working groups be similar in nature to BPC working groups 
providing technical input prior to plenary debate? If so, who will make up 
the WG? Members of RAC with particular expertise or all members can 
participate? 

The RAC working groups are process based (Restr. Auth. CLP) and not 
thematic as with the BPC. Their tole is indeed to discuss and recommend 
technical input to plenary. The working groups are run under the RAC 
rules of procedure with the same participation opportunities for 
stakeholders. The members are entitled to attend, also with their 
advisors or, they may be represented by an advisor. 

"No classification due to lack of data" How is the precautionary principle 
applied here? No classification will it mean that a chemical may go to 
market without the classification? 

RAC classifies a substance based on scientific evidence. Precautionary 
principle is more relevant  for risk assessment. Yes, no classification 
means exactly that the substance will go to the market without 
classification. 

Could no classification due to conclusive data happen and why is that not 
taken up in the CLH for those endpoints? 

No classification due to conclusive data happens often and it is reflected 
in the opinion. The term ‘no classification’ does not appear on Annex VI of 
CLP. 

REDACTIONS 
 

What is the process, will there be the possibility for industry to verify 
redactions? To whom do missing redactions need to be addressed, 
especially if the CLH or combined volume 1 is already published for 
general consultation? 

For the PPP process and use of a combined template (so an aligned 
process) the sanitisation is done mainly by EFSA: the process includes 
consulting with the applicant. For more information please consult the 
EFSA website: https://www.efsa.europa.eu/en/calls/consultations. For all 
other dossiers, the Dosser Submitter is responsible for this task before 
submitting the CLH dossier. The checking of CLH reports for confidential 
names is done before the reports are launched for consultation. 

  

https://www.efsa.europa.eu/en/calls/consultations
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Question Answer 

STUDY REFERENCES 
 

What is the preferred approach for referencing studies in the body CLH 
dossier? Particularly for studies that the dossier submitter does not have 
the study report. Referencing ECHA's dissemination site and the year 
accessed rather than fully referencing the study report which is usually 
not available. 

The preferred approach is to sufficiently report details of the study in the 
body of the CLH report, as guided by the CLH report template. The 
evaluation of the findings relevant for classification for each hazard class 
is based on the effects (incidence, severity, stat. sign. etc.). To enable an 
independent assessment by RAC, the observed effects, and their details 
for each dose in numeric values should be included in the tables and/or 
the text instead of a qualitative assessment (such as limited, slightly, 
moderate). An alternative way to report these details is to include them 
in an annex to the CLH report. The reference for a study in question must 
be included, but in a case it is a “unpublished” toxicological study, the 
author names must be anonymised in the non confidential version of the 
CLH report, but included in the confidential version of the CLH report 
(e.g. Anonymous, 2010). MSCAs have normally the access to the REACH 
registration dossiers in IUCLID which include study summaries. 

If in the tables of the CLH dossier the dossier submitter references 
studies as: 'ECHA dissemination site, 2021' this is not considered 
acceptable? Is the following considered acceptable 'ECHA dissemination 
site, 2021. Study year: 1999'?  

We would suggest a following option: 'ECHA dissemination site, 2021. 
Anonymous 1999a', and in a confidential report include the author 
name(s) to be able to identify the study. 

WEIGHTING OF DATA 
 

Is weighting of the data a requisite going forward with dossiers (part of 
conformity check)? I see very little weighting in dossiers to date (Klimisch 
scores often missing, balanced discussion of multiple data sources often 
not included etc) 

The CLH dossier should include a summary of data relevant for 
classification for each endpoint and a comparison with the criteria. As 
classification is based on a weight of evidence of all available relevant 
data, weighting of the data is required to allow a conclusion on 
classification. Klimisch scoring and highlighting key studies helps in 
weight of evidence, but is not a legal requirement. RAC discusses and 
agrees on harmonised classification by weighting the data, so if this is not 
clearly done in the CLH dossier, it will be after all done by RAC during the 
opinion development process. 
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