Tietoa jatkokäyttäjistä

Tietoa jatkokäyttäjistä

Tietoa jatkokäyttäjistä

kuka on jatkokäyttäjä?

REACH- ja CLP-asetusten mukaan jatkokäyttäjät ovat kemikaalien käyttäjiä. Ne ovat yrityksiä tai yksilöitä

  • Euroopan unionissa / Euroopan talousalueella,
  • ja ne käyttävät ainetta joko yksinään tai seoksessa
  • osana teollista tai ammatillista toimintaansa.

 

Esimerkkejä:

  • Sekoittajat: tuottavat seoksia, joita yleensä toimitetaan eteenpäin toimitusketjussa. Seoksia ovat esimerkiksi maalit, liimat ja puhdistusaineet.
  • Loppukäyttäjät: käyttävät aineita tai seoksia, mutta eivät toimita niitä eteenpäin toimitusketjussa. Esimerkkejä ovat liimojen, maalien, pinnoitteiden ja musteiden, voiteluaineiden, puhdistusaineiden, liuottimien ja kemiallisesti reagoivien aineiden, kuten valkaisuaineiden, käyttäjät. Tähän sisältyvät myös esineiden valmistajat.
  • Esineiden valmistajat: sisällyttävät aineita tai seoksia materiaaleihin esineiden valmistamiseksi. Esimerkkejä ovat tekstiilit, teollisuuslaitteet, kotitalouslaitteet ja ajoneuvot (sekä osat että valmiit tuotteet).
  • Uudelleentäyttäjät: siirtävät aineita tai seoksia säiliöstä toiseen yleensä uudelleenpakkauksen tai uudelleennimeämisen yhteydessä.
  • Jälleentuojat: tuovat aineita, sellaisenaan tai seoksissa, jotka on alun perin valmistettu EU:ssa ja jotka joku on rekisteröinyt samassa toimitusketjussa.
  • Maahantuojat, joilla on "ainoa edustaja": maahantuojat ovat jatkokäyttäjiä, kun niiden EU:n ulkopuolinen toimittaja on nimittänyt "ainoan edustajansa" toimimaan unionissa sijaitsevana rekisteröijänä.

Jakelijat, jotka vain varastoivat ja jakelevat kemikaalia, eivät ole jatkokäyttäjiä, mutta niillä on velvollisuuksia, jotka liittyvät tiedonkulkuun toimitusketjussa. Jos ne kuitenkin joutuvat kosketuksiin kemikaalin kanssa esimerkiksi siirtämällä tai laimentamalla sitä, ne ovat jatkokäyttäjiä. Kuluttajat, jotka käyttävät kemikaaleja, eivät ole jatkokäyttäjiä. 

 

Jatkokäyttäjiin liittyvä terminologia

Jatkokäyttäjät työskentelevät hyvin monenlaisissa toimipaikoissa, ja työympäristön kuvaamiseen käytetään tiettyjä termejä. Kun kemikaalia käytetään tehtaassa tai muussa teollisuustoimipaikassa, siitä käytetään nimitystä "use at industrial sites" (käyttö teollisuustoimipaikoissa). Kun jatkokäyttö tapahtuu muualla kuin teollisuustoimipaikoissa (esimerkiksi rakennustyömailla, toimistorakennuksissa tai käsityöläisten pajoissa), sovelletaan nimitystä "widespread use by professional workers" (laaja-alainen ammattityöntekijöiden suorittama käyttö).
 
Ympäristöterveyden ja -turvallisuuden hallintaan liittyviä käytäntöjä loppukäyttäjien keskuudessa kuvataan termeillä "advanced" (kehittyneemmät käytännöt) ja "basic" (peruskäytännöt). Kehittyneempiin käytäntöihin sisältyvät työntekijöiden koulutus, asianmukaiset työskentelyohjeet, valvonta sekä säännöllinen siivous ja huolto. Ympäristöterveyden ja -turvallisuuden hallintaan liittyviä käytäntöjä on kuvattu myös termeillä "industrial setting" (teollisessa ympäristössä tapahtuva käyttö) ja "professional setting" (ammattikäyttö).
 
Laaja-alaista ammattityöntekijöiden suorittamaa käyttöä on esimerkiksi auton ruiskumaalaus autokorjaamossa tai -maalaamossa. Jos ympäristöterveyden ja -turvallisuuden hallinta on pitkälle kehitettyä, sitä kuvataan termeillä "advanced" tai "industrial setting".